Renässans-Barock


Deprecated: implode() [function.implode]: Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /var/www/singit.nu/karlstadmusik.se/wordpress/wp-content/themes/noo-wemusic/functions_custom.php on line 614

Trio Luta-Gamba-Sång

Anders Ericson theorb och barockgitarr, Anna Jobrant, sopran
Nora Roll, gamba

Musik från Renässans och Barock för den stora lutan med den långa halsen, Theorb, Gamba och Sopran. Italiensk musik av Monteverdi, Sances, Grandi. I koret i Domkyrkan kommer denna härliga musik till sin rätt. Perfekt akustik, närhet och intimitet och storslagna klangerpå en gång.

Lutan hade sin storhetstid under renässans och tidig barock. Intrumentet kom genom araberna (mohrerna) till Europa på 800-talet och förekom i en mängd varianter. Den korthalsade lutan har sex, upp till 13 strängpar  också kallad kör. En variant var den mycket långa teorben,  med 6-8 extra bassträngar. Teorben och lutan var ett mycket viktigt ackordinstrument och soloinstrument under generalbasepoken.

Gamba, kommer av latinets  gamba=ben. Alltså en celloliknande instrument som man höll mellan benen. Likt en gitarr eller luta har instrumentet greppband och ger möjlighet till ackordspel. Instrumentet byggdes i familjer där tenor-basgamban är den vanligaste i dag som soloinstrument eller i barockgrupper.

Läs mer om Anders Ericson här: http://www.andersericson.net